Dpe Math Suggestion 2018

Mathematics selected for primary teacher recruitment ?

CopyPost from: dpe preparation group 2018-by admin :nazmul hasan

1. There are 4,000 people in 1905 food stocks in any camp. If 800 people leave after 30 days, how long will the rest of the remaining food go?
?
Solution: –
Days remain = (190-30) = 160 days
People remain = (4000-800) = 3200 people

4000 people have 160 days
1 “” (4000 × 160)
3200 “” (4000 × 160) / 3200
= 200 days
Answer: -200 days.

2. 20 people can do a job in 15 days How many days will 15 people do that work?
?
Solution: 20 people can work in 15 days
 1 “” “” (15 × 20) day
= 300 days
 15 “” “” (300 ÷ 15) days = 20 days
Answer: In 20 days.

3. 200 people take 25 days to dig a pond. If you want to dig the pond 20 days, how many people need to be appointed?
?
Solution: 200 people can dig the pond in 25 days
 1 “” “” (200×25) People
= 5000 people
 20 “” “” (5000 ÷ 20) people
= 250 people
So need to hire additional people (250-200)
= 50 people
Answer: 50 people

4. 200 people who can eat 20 days of food, how many people can eat that food for 40 days?
?
Solution: 200 people can eat 20 days
 1 “” “(200×0) people
= 4000 people
 40 “” “(4000 ÷ 40) people
= 100 people
Answer: 100 people

5. 16 students in a hostel have 25-day food Due to the arrival of some new students, the food was over in 20 days. What is the number of new students?
?
Solution: There are 16 days of food for 25 days
 1 “” “(16×25) people
= 400 people
 20 “” “(400 ÷ 20) people
= 20 people
So the number of new students is: (20-16) John
= 4 people
Answer: 4 people

6. There are 1200 soldiers with 20 days of food in a camp. When the 400 soldiers left the camp, how long will the rest of the food be run?
?
Solution: There were 1200 soldiers in the camp
400 people left the camp to the camp
রে 800 soldiers left the camp
now,
That food has 1200 soldiers 28 days
 “” 1 “” (28×1200) days
= 33600 days
 “800” “(33600 ÷ 800) days
= 42 days
So the rest of the soldiers will have 42 days of food. Answer: 42 days.

7. 500 students have a 50-day meal in a hostel. After 10 days, there were more than 300 students in the hostel. How long will they stay in the rest of the food?
?
Solution: After 10 days
Have a meal (50-10) days = 40 days
Student numbers are (500 + 300) John = 800 people
now,
In the rest of the food, 500 students have 40 days
 “” 1 “” “(40×500) days
= 20000 days
 “800” “” (20000 ÷ 800) days
= 25 days
So they will continue for 25 days in remaining food.
Answer: 25 days.

Dpe Math Suggestion 2018

8. There are 8 people in a family with 26 days’ food. After 5 days, 1 people went out. How long will the rest of the people live in the food?
?
Solution: After 5 days
There are people in the family (8-1) = 7 people
The family has food (26-5) days = 21 days
now,
The remaining food 8 people leave 21 days
 “” 1 “” (21×8) days
= 168 days
 “7” “(168 ÷ 7) days
= 24 days
So the rest of the household’s food will last for 20 days.
Answer: 24 days.

9. 16 people take 56 kg of rice in 1 week. How many kilograms of 24 people will take six weeks?
?
Solution: 16 people take 56 kg rice in 1 week
6 “16” “(56 × 6) kg rice = 336 kg rice
6 “1” “(336 ÷ 16) kg rice = 21 kg rice
6 “24” “(21-24) kg rice = 504 kg rice
Answer: 504 kg

10. The price of 12 dozen quotes is Tk 2304 How much is the price of eight?
?
Solution: 12 dozen = (12 × 12) T = 144
Here, the price of 144 bills is Tk 2304
The price of 1 quote (2304 ÷ 144) is Tk Taka 16. Now, the price of 1 quote is 16 rupees
8 quote prices (16 × 8) Taka = 128 Taka
Answer: Tk 128
# Most of the testers made this math wrong.
Raf
144) 2304 (16
144
864
864
0

11. If the salary of A is 35 percent higher than the salary of B, then how much money is less than the salary of B’s ​​salary?
?
Solution
A salary of A is 35 paise higher than the salary of 100. So the salary of A is 100 + 35 = 135.
B’s salary is less than Tk 35 in less than 135
Percentage less = (35/135) * 100
= 25.93
High: 25.93
.
12. If you sell every dime, you will get 20% profit per dozen oranges at 75 rupees.
?
Solution
1 dozen = 3 hali
3 Honey orange worth 75 taka
Buy 1 hali orange (75/3)
= $ 25
Percent Profit = {(Sales Price / Purchase Price} * 100
Or, {(sale price-purchase price) / purchase price} * 100 = percentage profit
Or, sales price-purchase price = (purchase price * percentage profit) / 100
Or, the sale price – 25 = (25 * 20) / 100
Or, the sale price – 25 = 500/100
Or, the sale price – 25 = 5
Or, sales price = 25 + 5
Or, the sale price = 30

Answer: 30 rupees

13. The sale price of a vehicle is equal to 4/5 of its purchase price. What is the profit or loss rate?
?
Solution
If the purchase price is 1, the sale price 4/5
Less than 4/5 smaller. So it will be damaged.
Damage = Purchase Price – Sales Price
= 1- (4/5)
= 1/5
Percentage loss = (loss / purchase price) * 100
= {(1/5) / 1} * 100
= 20
Answer: -20%

14. 5 + 8 + 11 + 14 + ………. Which of the terms 383?
?
Solution: –

The general heart of the article, d = (8-5) = 3
First term a = 5
I think,
nth terms = 383
a + (n-1) d = 383
5 + (n-1) 3 = 383
3n-3 = 378
3n = 381
n = 127
Answer: 127

15. The age of the father and the son is 50 years, when the age of the father is equal to the present age of the father, then the age of their age will be 102 years, what is the age of the son?
?
Solution:

Think, the current age of the son = x years

Then the present age of the father = 50-x years

The age of the son increases the father’s current age

If it is equal to 50-x then the son’s age

Increases = 50-x-x = 50-2x

Then the father’s age will increase = 50-x + 50-2x = 100-3x

In condition,

50-x + 100-3x = 102

Or, 150-4x = 102

Or, -4x = 102-150

Or, -4x = -48

Or, 4x = 48

Or, x = 48 ÷ 4

Or, x = 12
Answer: 12 years.

16. Lily

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *